Flowing ... zachtjes terug naar buiten komen

01/07/2021

Welkom zomer, welkom lichter leven!

Met de zomer komt er ook terug meer licht en warmte in ons leven, letterlijk én figuurlijk.
Stilaan begin ikzelf te wennen aan de versoepelde coronamaatregelen en kom ik aarzelend meer uit mijn vertrouwde kluizenaarschap van de voorgaande maanden.

Aarzelend naar buiten komen

Vreemd om deze 'aarzeling om terug buiten te komen' te voelen, én geruststellend om te zien dat meerdere sensitieve zinzoekers dit ook zo ervaren. Toch doet ook het deugd om rustig aan de draad met het sociale leven terug op te nemen: afspreken met vrienden en familie, nog eens een 'live' dansworkshop volgen of 'zonder afspraak' een terrasje doen als we daar goesting in hebben. ... Oeh, en wie weet  ... mss tóch ook nog eens een dagje een kleiner festivalleke doen?
Ja, we verlaten 'de trein der traagheid' zoals Beatrijs van Huyck dit omschrijft in haar prozaïsche corona-dagboek-blog.

Kleurrijk opladen tussen ratio en gevoel

Vorige week maakte ik een 'crazy swatches' kleurstudie - geïnspireerd door Alice Sheridan en Lousie Fletcher tijdens Virtual Art Summit.
Het was niet de bedoeling om 'iets moois' te maken. Ik wou de mogelijkheden van een 'extreem beperkt kleurenpalet' - met enkel turkoois, oranje, wit en zwarte acryl - uittesten en exploreren. 
Er verschenen vloeiende lijnen op een lange strook papier: in elkaar gehuld, elkaar ontmoetend, groeiend naar binnen en naar buiten, ... Terwijl ik dit opmerk hoor ik Nicholas Wilton  in mijn binnenoor fluisteren: "Do more of what you love". Mijn aandacht verschoof dan ook van een analytische studie naar een intuïtieve kleurexploratie. Kleur en vormen helpen me namelijk om letterlijk zicht op mijn eigen gevoelens en mijn ervaringen te krijgen.

Intuïtief schilderen ... dansende lijnen bevrijden en transformeren

Terwijl ik intuïtief schilderende voelde ik gekende bewegingen die steeds opnieuw herhaald willen worden. Het deed me denken aan hoe ik vrij dans en graag vloeiend beweeg tijdens de Open Floor workshops bij Nadine Bloemen. ... of het principe van 'bewegen als water' toen ik nog Tai Chi Chuan lessen gaf.

Levenskunst ... kunst en leven lopen parallel

Dingen veranderen met de tijd, maar de kern neem toch nog altijd mee in je levensbagage.
Met onderstaande beelden en gedicht wil ik graag mijn creatief proces van de voorgaande weken afronden. Kunst en leven lopen parallel. Het is de kunst er ook levenskunst van te maken.

Ik hoop dat mijn verhaal ook jou mag inspireren en aanzetten om je eigen bliss, natuur en tempo te volgen. Graag hoor ik hoe jij terug naar buiten en in beweging komt.
 

Flowing & Unfolding


Flowing
gently moving,
exploring, dancing,
growing slow and softly

Like a river
going downstream,
effortless being itself
no judgement
taking time
to let the lines take form
watch the colors change
in their own time and pace
 
Going slow
Staying close to my inner world,
even now the world is speeding up again
Unfolding

geschilderd en geschreven door Eliane Kunnen, juli 2021
Volg ons op