Gouden tip - Veerkracht opbouwen door te kleuren

01/12/2022
"Wie hard werkt, moet ook hard ontspannen" 
 

Niemand kijkt meer raar op als volwassenen een kleurboek ter hand nemen. Dat wat Jung en andere zenmeesters al veel langer wisten is eindelijk doorgesijpeld en zelfs maatschappelijk geïntegreerd. Nochtans is dit een gouden tip waar ik coachées Loopbaanbegeleiding nog geregeld aan herinner. Een fun en functionele manier om je veerkracht bewust op te bouwen en te behouden.

Kleuren werkt theapeutisch

Zoals onderstaande reportages aantonen laat kleuren je ontsnappen aan stress en mentale druk. Het werkt als een natuurijk antidepressievum en verhoogt je veerkracht.
Het is speels, plezant en je wordt er rustig van. ... 

Het brein ontprikkelt als beide hersenhelften meer in balans zijn.

Het kleuren van mandala's, serene beelden of harmonieuze lijntekeningen, geeft rust aan ons overprikkelt brein. Het brengt beide hersenhelften meer in balans.
Onze rationele linker hersenhelft is in deze tijden constant aan het coördineren, kiezen, organiseren, leren, ... . Door de aangeboden beelden intuïtief in te kleuren kunnen deze hersenfuncties ook eens effe rusten. Je hoeft niks te bedenken, ontwerpen, bepalen, aansturen, ... Je hoeft enkel een tekening te kiezen waar je nu een klik mee voelt. ... en dan kan je rechter, intuïtieve hersenhelft het overnemen. Je mag je verliezen in kleur, droedels en markmaking. Door speels te genieten en ontspannen kom je in een creatieve flow en de tijd vliegt voorbij. Op die momenten stroomt 't heerlijke en weldoende gelukshormoon serotonine door je lichaam.

Opgelet voor perfectionisme

Maar let wel. Als je té perfectionistisch en gespannen gaat kleuren, bepaalde visuele resultaten verwacht of eist van jezelf; dan zet je teveel druk op jezelf. Waardoor je eerder terug stresshormonen opbouwt ipv afbouwt. Hou het speels, ontspannen en luchtig.

Al kleurend onze Yin en Yang
in balans brengen

Vandaar het enorme succes én weldaad voor drukke ouders, studenten en volwassenen die effe iets téveel aan hun hoofd hebben.
Het deel dat zich zorgen maakt, mag gericht en liefdevol ontspannen ... en krijgt daardoor ook de kans om te recupereren. Nadien kun je helderder, beter, scherper voor de dag te komen. Net zoals een powernap je ook kan opknappen. Onze yin en yang aspecten komen terug in balans. Immers wie hard werkt of onder stress staat (yang) dient ook hard te ontspannen (yin).

Kleurboeken, voor ieder wat wils
Tips om rekening mee te houden:

  • mandala boeken met of zonder inspirerende spreuken geven een extra dimentie aan zingeving mee.
  • Kies boeken die jou op alle vlakken inspireren. Kies niet enkel bewust een visueel thema uit, maar ook de kwaliteit van papier of met welke materialen je wilt inzetten of experimenteren. Naast kleurboeken voor kleurpotloden en stiften, vind je ook kleurboeken geschikt voor aquarel of inkt (ecoline).
  • Check eens of jouw favoriete kunstenaar een kleurboek op de markt heeft; zoals bvb: de SoulTouch kleurboeken van Deborah Koff-Chapin (Touch Drawing)  - download gratis 4 tekeningen uit 'Creative Awakening'
  • ...

Wil je meer?

Bekijk ook ons aanbod aan 'kalmerende' en reflecterende workshops voor volwassenen
of boek een individueel traject kunstzinnig coachen als je dieper op een persoonlijk thema wil inzoomen.

Het ga je goed!
Namasté, Eliane

 

Volg ons op